Barendrecht grijpt actief in voor een veilige leefomgeving

12 February 2022, 11:18 uur
mainImage
Politie

De samenwerking tussen de gemeente Barendrecht en diverse veiligheidspartners, bij het terugdringen en voorkomen van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, werpt haar vruchten af. In 2021 hebben controles op de bedrijventerreinen onder andere een hennepkwekerij, overtredingen op de Wet arbeidsvreemdelingen en de Wet minimumloon en overtreding van de brandveiligheid aan het licht gebracht. Ook is veel aandacht besteed aan het informeren van ondernemers en inwoners over de risico’s van ondermijning en de manier waarop men zich daartegen kan beschermen.

Ondermijning bestaat uit illegale praktijken als drugscriminaliteit, witwassen en outlaw motorcycle gangs. De aanpak van de gemeente Barendrecht is erop gericht deze vorm van criminaliteit de kop in te drukken. “We laten het niet gebeuren dat dergelijke activiteiten de samenleving verzwakken en een veilige leefomgeving in de weg staan,” aldus burgemeester Veldhuijzen. De gemeente Barendrecht en diverse veiligheidspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) werpen daarom gezamenlijk barrières op en pakken criminele samenwerkingsverbanden aan. Bij deze acties betrekken ze ondernemers en inwoners.

Bedrijventerreinen
In 2021 is met name aandacht besteed aan de bedrijventerreinen in Barendrecht. Burgemeester Veldhuijzen: “We hebben veel contact met ondernemers en helpen ondernemers om crimineel zakendoen te voorkomen. We trekken hier zichtbaar samen op als één overheid.” De gemeente is bovendien scherp op het zogenaamde ‘waterbedeffect', waarbij criminelen hun activiteiten bij weerstand verplaatsen naar andere gebieden. Het verhogen van de meldingsbereidheid door ondernemers en inwoners was eveneens een speerpunt het afgelopen jaar.

‘Extra aandacht’
Onder de naam ‘project MISTRAL’ is in 2021 gewerkt aan het organiseren van een samenwerkingsverband tegen ondermijning op bedrijventerrein Barendrecht-Oost, met daarin ondernemers, brancheverenigingen, veiligheidspartners en de gemeente. De aandacht voor het onderwerp mag niet verslappen. Burgemeester Veldhuijzen: “We kennen de risico’s van bedrijventerreinen en bepaalde branches die zich hier gevestigd hebben of vestigen. Ook zien we dat de ondermijnende criminaliteit verschuift vanuit de grote steden naar randgemeenten als Barendrecht. Om ons hier als gemeente tegen te wapenen, moeten we de krachten blijven bundelen en bevoegdheden naast elkaar inzetten. Die integrale aanpak levert het beste resultaat op in de strijd tegen deze criminelen.”

Melden helpt
De burgemeester benadrukt tegelijkertijd dat ondernemers en inwoners enorm belangrijke schakels zijn in de strijd voor een veilige en leefbare samenleving, “Zij zijn immers de oren en ogen van de gemeenschap. Samen kunnen wij een vuist maken in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Een melding kan voor ons, in samenwerking met de politie, reden zijn om in te grijpen. Melden helpt!”

Nieuwe informatie
Ondernemers en omstanders reageren volgens de burgemeester in het algemeen positief op de aanpak tegen ondermijning. “De meeste ondernemers waarderen onze zichtbaarheid en ons gezamenlijk optreden als één overheid. Daarbij komt het regelmatig voor dat controles en acties tot nieuwe informatie leiden over risicovolle locaties in de omgeving.” Bij het Interne Meldpunt Ondermijning zijn in 2021 dertien signalen van ondermijning binnengekomen. Via Misdaad Anoniem hebben negentien meldingen de gemeente bereikt, waaronder een aantal over ondermijning.

Melding van ondermijning doorgeven?
Dat kan bij de wijkagent of via 0900-8844, hét landelijke servicenummer van de politie. Anoniem melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem, het onafhankelijke meldpunt, bereikbaar via 0800-7000